kreativtanito.hupont.hu

A jó tanító sokoldalú, kreatív, jártas a különböző tudományokban, folyamatosan képezi magát.

1. Kukás játék

Készíts 10 db számkártyát, pl. 40-50 közötti számokat. A gyerekek húznak a füzetbe 5 vonalat, mellé rajzolnak egy kukát. Sorban húzunk 5 számot, minden húzás után be kell írni az egyik vonalra úgy, hogy lehetőleg növekvő sorrendet kapj. Ami nem illik a sorba, kukába kerül. Győz az a tanuló, aki helyesen döntött a húzásoknál és minden szám a növekvő sorba került. Nagyon jól fejleszti a relációészlelést, gondolkodást.

____< ____ < ____ < ____ < ____       

A húzott szám pl. 42, 50, 45, 44, 41

Pl. Ha így írta be az első számokat: 42  44  45 ___ 50 , akkor a 41-et kukába kell dobni, s nem nyert. Rossz döntést hozott.

 

 2. Lefedés téglalappal

Készíts minden gyereknek egy négyzetekből álló táblázatot és vágjál ki ehhez illő téglalap elemeket, 2 vagy 3 részecske lefedéséhez. A négyzetekbe számok kerülnek. A többtagú összeadást gyakorolhatjuk vele. Mondod az összeget, pl. két szám összege 100 legyen, s ők lefednek két elemet, ahol az összeg 100. Itt pl. tízes számkörben gyakorolunk.

 

3. Kódolt üzenet

A gyerekek előtt egy táblázat, benne számok, minden számhoz tartozik egy betű. Műveleteket diktálok, ők nézik a táblázat számait és a megfelelő betűt leírják. Úgy állítom össze  a műveleteket, hogy értelmes szó jöjjön ki.

 4. Szorzótábla vagy más műveletek gyakorlása lapozgatóval 

Ketten játsszák. Egyik kérdez és lapozgat, másik felel. Mindig a megfelelő ablakot kell kinyitni, aol el van rejtve a következő művelet. A műveletsor végén az Ügyes vagy! mondat jelenik meg.

szorzotabla_jatekosan_007.jpg

masodik_matek_005.jpg

masodik_matek_006.jpg

 

5. Lottó

Műveleteket diktálok, melyeknek az eredményeit egy felnagyított lottószelvényen kell bejelölni. Kinek volt öttalálatosa?

6. Bűvésztrükk

Készítsd el 10 egymást követő szám kártyáját!  Keverd össze őket! Az első ötöt rakd növekvő sorba! A másik 5-t csökkenő sorrendben írd alá!Következő lépés: Vond ki a nagyobb számból a kisebbet és írd a harmadik sorba! Add össze a 3. sor elemeit és 25-t kapsz mindig, ha jól számolsz! Pl. 50, 51, ....59

Összekeverem: 58, 51, 57, 50, 52,          59, 53, 55, 54, 56

Növekvő sor:  50   51  52  57   58

Csökkenő sor: 59   56   55  54  53

Felső és alsó sor különbségei: 9+5+3+3+5= 25

Hát nem csodálatos ez a trükk?

Vágj fel egy képet több részre, hátoldalára írj műveleteket. Készíts hozzá egy lapot, melyen az eredmények vannak. Ha jól számolt, helyesen rakta le az elemeket, megláthatja a képet.

 

8. Lóverseny

Készíts egy versenypályát startvonallal, céllal. A startvonal minden oszlopának száma legyen. Erre helyezik el a "lovakat", korong is lehet. Mondod a műveletet, ők húzzák a megfelelő elemet eggyel lejjebb. Vajon melyik ló fog győzni?

Érdemes a táblánál ugyanezt lépésenként ellenőrizni. Mi játszottuk már mesefigurák kivágott képeivel, állatkákkal is.

 

 allatok_versenye.jpg

9. Teknősbéka

Feladat: Juss el a fejtől a farokig, minél több pontot gyűjts! Felváltva lépnek. Alkalmas: gondolkodás fejlesztésére és műveletek gyakorlására.

 

                   teknos.jpg

10. Memori játékkal szorzótábla tanulása

Minden szorzásnak elkészítjük a szorzat párját. ketten játsszák a szokásos módon: egy ember kettőt emel fel egyszerre, győz, aki több párt tud gyűjteni.

 

 11. Pazzle

Darabolj fel egy képet, a hátoldalára írj műveleteket! Az eredményeket egy másik lapra készítsd el. Ha az elemet a megfelelő helyre teszi a tanuló, egy képet kap.

 eletkep_2.b._089.jpg

 

 12. Pókháló

Körben állunk. Sorozatot mondunk, akinek dobják, folytatja a számsort. Kibogozás úgy történik, hogy visszafelé is elmondjuk csökkenő sorrendben a számokat.

 

13. Kincsestérkép

 

 Alkalmas gondolkodás fejlesztésére, műveletek gyakorlására, emlékezet fejlesztésére. Pl. Kijelölünk egy úvonalat tanóra elején, tanóra végén emlékeznie kell rá. Műveletvégzésnél megadom az összeget, találd ki, melyik úton ért a kincshez?

 kincsesterkep.jpg

14. Számemlékezet fejlesztése

Tanóra elején kiosztunk mindenkinek egy cédulát, rajta 4-5 szám. A hosszúságát lehet növelni, ha már kevesebbel jól megy. Úgy szerkesszük meg a számokat, hogy kapcsolódjanak egymáshoz, valamilyen összefüggésben legyenek.

Pl. 7    8     56    15     1

Az első két számból műveletekkel lehet következtetni a másik háromra. Itt szorzok, összeadom, két szám különbsége. Ha megbeszéljük eleinte az összefüggést, egyre jobb százalékban emlékeznek rá.

 15. Bingó

Utasítás: Írj 5 szorzást a 6-os és a 7-es szorzótáblából!

Számkártyákat húzok, ha a szorzásod erdményét kapod, húzd át! Akinek mind az öt át lesz húzva, bingót mond és győzött.

Pl. 6*7    4*6     9*7   3*6     8*6    

Húzott számok: 18, 42, 48, 24, 63,

 16. Dominó

Kártyákat készítünk, kettéosztjuk. Ezekre pl. szorzásműveletet írunk, mellé egy számot. A következő elemet úgy kell alárakni, mint a dominónál. Pl. 6*8   72

                                9*8    56

                                          7*8    21 ... 

17. Szorzás gyakorlása ujjnyitással

Páros feladat. Egyszerre nyitnak ujjat, pl. egyik 4-et, másik 8-at.

Leírják a szorzást vagy hangosan kimondják. Érdemes úgy összeállítani a párokat, hogy az egyik tanuló jobb képességű legyen.

Hasonló játékot játszottunk elsőben, amikor a tíz bontását tanultuk. Az egyik kinyit valamennyit, a másiknak pótolni kell tízre.

18. Dobókockával szorzótábla gyakorlása

Párosan gyakorlunk. Mindketten gurítanak a dobókockával. A két számot összeszorozzák.

Lehet az összeadást és a kivonást is színesíteni első osztályban ezzel a módszerrel.

19. Kinek hozott levelet a postás?

Kiosztok műveleteket, a táblára házakat rajzolok házszámmal. A gyerekek kiszámolják a műveleteket, s a megfelelő helyre kézbesítik a levelet.

20. Párosítás

Műveleteket és eredményeiket kell párosítani, egymás mellé rakni.

21. Taktilis észlelés fejlesztése kivágott számokkal

Kartonpapírból számokat vágunk ki. Kihívunk egy tanulót, bekötjük a szemét. Feladata: A kirakott számok közül keresse ki a megnevezett számot.

Egy másik változata: Kezébe adunk egy számot, ki kell találnia, melyik ez a szám.

 

 

22. Építs utat!

A téglalapok sarkaiba számokat írunk. Az első és az utolsó elemet megnevezhetjük, ráírjuk, start és cél. A gyerekeknek úgy kell sorba rakni az elemeket, hogy az egymáshoz közeli sarkok épp 10-et adjanak ki.

 

 matek.png

23. Nyitott mondat előkészítése számhernyóval

fejlesztojatek_007.jpg

fejlesztojatek_006.jpgfejlesztojatek_006.jpgfejlesztojatek_001.jpgharmadik_matek_003.jpgmasodik_matek_003.jpgmasodik_matek_003.jpgmasodik_matek_009.jpgmalom.jpgokt3_007.jpgokt3_004.jpg

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 54
Tegnapi: 126
Heti: 246
Havi: 1 619
Össz.: 603 879

Látogatottság növelés
Oldal: készségfejlesztés matematika órán
kreativtanito.hupont.hu - © 2008 - 2019 - kreativtanito.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: doboz sablon letöltés - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »